Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İl Başkanı Meltem Gürler, Aydın Gazeteciler Cemiyeti’ne gerçekleştirdiği hayırlı olsun ziyaretinde; 6’lı masanın hedefinin güçlendirilmiş parlamenter sistemin yeniden inşası olduğunu belirtti. Güler burada yaptığı açıklamalarda “Ortak amacımız Türkiye’de sistem değişikliğini gerçekleştirmek, Türkiye’nin önünü açmak” dedi.
Aydın Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gürler, “Sandığa şu andaki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle gidiyoruz. Bir Cumhurbaşkanı ve parlamenterler seçeceğiz. Oysa amacımız güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek. Bu arada bir süreç var. Buradan buraya giderken ne olacak? Sistem nasıl çalışacak? Hangi kurallarla işleyecek? Kimin sorumluluğu nasıl olacak? Bunlarla ilgili her bir detayın ortaya konduğu bir sürecin hazırlığını yapmamız gerekiyor. Bu, yaşamsal bir şey. Yoksa seçimin ertesi günü ne yapacağız demenin anlamı yok” diye konuştu.
“SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNİ HEDEFLİYORUZ”
Gürler, sözlerini şöyle sürdürdü: “6’lı masa Türkiye’de bir sistem değişikliği gerçekleştirmeyi, sistem değişikliği gerçekleştikten sonra da Türkiye’nin acil konularına birlikte çözüm bulmayı planlıyor. Bunların içinde ekonomi, dış politika, adil yargı var. 6’lı masa bir mutabakata varmalı ki, yarın Cumhurbaşkanı adayı ortaya çıktığında kamuoyunda mutabakata varılan metinler üzerinden vaatte bulunulabilsin. Ortak amacımız Türkiye’de sistem değişikliğini gerçekleştirmek, Türkiye’nin önünü açmak” sözlerine yer verdi.
“6’LI MASADA HDP YOK”
HDP’nin 6’lı masanın paydaşı olduğu yönünde ortaya atılan iddiaları “asılsız söylemler” olarak nitelendiren Gürler, şunları kaydetti:
“HDP kendi ittifakını oluşturmuş durumda. Kendi bileşenleriyle beraber ayrı bir yapı söz konusu. Onlar da seçime hazırlanıyorlar. Ama Cumhurbaşkanlığında bizim adayımızın kim olduğuna göre destekleme veya desteklememe kararı verecekler. Onların süreci 6’lı masadan bağımsız. Ama biz bütün genel merkezlerle ikili görüşmeler yapıyoruz. HDP’yle fikir alışverişinde de bulunuyoruz. Ama bunun 6’lı masayla bir ilgisi yok. 6’lı masanın gündemini onlarla tartışmıyoruz. DEVA Partisi kutuplaştıran değil, uzlaştıran bir parti olacak. Kutuplaşarak gidebileceğimiz hiçbir yer yok. Bundan sonraki süreçte diyalogdan yanayız.”
“ÖZGÜRLÜKLERDEN YANAYIZ”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusunda yasa teklifi vereceklerini açıklamasını değerlendiren Gürler, “ Biz özgürlüklerden yanayız. Kimse kimsenin başını zorla örtemez, zorla açamaz. İran’da Mahsa Amini’nin başına gelen ne kadar karşısında durduğumuz bir şeyse Türkiye’de 28 Şubat sürecinde başörtülü kadınların yaşadıklarının da aynı şekilde karşısındayız. Dolayısıyla biz kadının kendi giyim kuşamıyla ilgili karar hakkının sadece onda olduğunu düşünüyoruz. DEVA Partisi’nin bu konudaki görüşü ve duruşu çok net. CHP’nin helalleşme başlığı altında böyle bir adım atmasını anlamlı buluyorum” dedi.